tirsdag den 31. juli 2012

Pitabrød

Hermed verdens letteste opskrift på brandgode pitabrød

8 stk.
3 dl lunken vand
25 gr gær
1/2 tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
ca 450 gr mel

gæren opløses i vandet sammen med salt og sukker, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen så den er godt smidig ( ca. 5 min. på røremaskinen) den skal lige slippe skålens kanter når du ælter den på maskinen.

lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time

dejen slåes ned og æltes i hånden på køkkenbordet, deles i 8 lige store stykker og rulles ud med kagerullen ca 1/2 cm. tykkelse.

De lægges på to bageplader og efterhæver i ca. 15 min.

Brødene pensles med vand (eller olie) og bages ved 225 gr. varm ovn i 10 minutter.

Vores brød skal idag fyldes med en rest af den gode Chilli Con Carne, tomater, agurker og salat fra drivhuset... kan det blive mere hjemmelavet?!






mandag den 30. juli 2012

Lakridskarameller

Prøv at lave de her helt fantastiske karameller og så er det super let! min første omgang blev meget blød og nærmest som en lakrids fugde, men spist blev den nu alligevel. Anden omgang blev helt perfekt, det er svært at angive den perfekte kogetid da jeg tror det afhænger af gryde og komfur, men skulle din karamel blive for blød så kan du faktisk koge den igen og så stille på køl en gang til!

1 ds. kondenseret mælk
140 gr smør
2 spsk honning
2 spsk lakrids pulver
150 gr mørk muscvadosukker (eller rørsukker)

Det hele blandes i en gryde og smeltes sammen langsomt, når det er blevet en ensartet masse så koges det hele op og koges kraftigt i 10-15 minutter under konstant omrøring.

Blandingen hældes i en rugbrødsform foret med bagepapir og stilles i køleskabet i minimum 4 timer! Derefter skæres det i passende mundrette stykker. Karamellerne opbevares bedst i en tætsluttende dåse i køleskabet.

Min næste omgang skal jeg prøve at overtrække med lys chokolade... fotos kommer når jeg får tid til det.
Men her er indtil videre foto af den oprindelige version:


mandag den 23. juli 2012

Kold Bearnaisesauce

indrømmet det lyder lidt "prolle" men det smager altså fantastisk til hjemmelavede Fritter.....

· 150 g hj. rørt  Mayo
· 2 spsk bearnaiseesens (opskrift kommer senere, indtil da må du købe...)
· 1 spsk hakket persille
· 1 tsk esdragon
· 1 dl cremefraiche
· Salt & peber
Rør alle ingredienserne sammen og smag til salt & peber.

lørdag den 7. juli 2012

Citron tærte med Marengs



Denne opskrift skulle stå sin prøve til dagens tøsemiddag - og jeg tror den bestod.....

175 gr fuldkornsdigestive kiks
25 gr kokosmel
100 gr smeltet smør

1 ds. kondenseret mælk
Saft fra 1 øko citron
skal fra 1 øko citron
2 æggeblommer

3/4 æggehvider
100 gr. sukker

Kiksene knuses/blendes og blandes med kokosmel og smeltet smør. Dejen presses ud i et smurt tærtefad.. (ønsker mig så meget et med løs bund... det må jeg huske til jul:-))

mælk piskes m æggeblommer, citronsaft og skal, hvorefter det hældes over tærtebunden. det hele bages i 15-20 minutter ved 180 grader.

Æggehvider og sukker piskes helt stift.

Tærten tages ud af ovnen og marengs sættes med sprøjte pose eller en ske.

det hele bages videre i ca. 15 min til tærten er gylden...... mums

OBS min testtærte fik lige 3 minutter for lidt så marengsne blev lidt klistrede, smagte super men gi den lige lidt ekstra uden den bliver sort:-)

fredag den 6. juli 2012

Chilli con Carne

hermed verdens bedste Chilli Con Carne opskrift....

Hjemme hos os er chillien ikke med i retten af hensyn til mand og børn, men tilsæt gerne 1 frisk rød chilli i din egen version. Jeg får altid en chilli salsa som tilbehør så jeg kan peppe min tallerken op!

2 løg
4 fed hvidløg
lidt smagsneutral olie
1,5 spsk stødt spidskommen (nej det smager ikke af kommen og kan ikke undværes i retten!!)
1,5 tsk paprika (eller chilli)
1,5 stang kanel
2 stjerneanis (nej det smager ikke af PASTIS og kan ikke undværes i retten!!)
6 laurbærblade
1 dåse tomat koncentrat
1 kg hakket oksekød
2 dåser flåede tomater
2 dl vand
1,5 spsk sukker
1,5 spsk hvidvinseddike
1 dåse røde kidney bønner
salt og peber

hak løg og hvidløg og steg det i olie til de er bløde. tilsæt krydderier og lauerbærblade og steg videre. tilsæt tomat koncetrat og rør rundt. Kødet tilsættes og steges godt i gennem og tilsidst i med de flåede tomater. Når retten har simret og er rørt godt igennem ca 15 minutter så tilsættes vand med sukker og eddike - rør godt igennem igen. Tilsæt tilsidst bønner (uden vand) og lad retten simre i 30 minutter og smag til med salt og peber........ og ja den smager faktisk bedst dagen efter.

herhjemme serveres Chilli Con Carne med ris og speltbrød, men en grøn salat kunne godt omvende retten til en sommerret taget det danske vejr i betragtning:-)

tirsdag den 3. juli 2012

Hyldeblomst drik

Jeg ventede med at plukke hyldeblomsterne til de havde blomstret en uges tid, det gjorde det meget lettere at pille blomsterne fra stilkene. Det er nemlig det grønne der giver bitterhed på den træls måde...

opskriften er sindssyg let og smager skønt med danskvand eller vand og isterninger........

ca. 30 hyldeblomst skærme (kun blomsterne så vidt muligt)
600 gr sukker
2 øko citroner
1 L koldt vand

Pil blomsterne fra skærmene og undgå at få alt for meget af stilkene med, den ene citron skæres i skiver og lægges sammen med blomsterne i en stor skål.

Sukker, vand og ctron i skiver koges op til sukkeret er helt opløst.

Sukkervandet hældes over blomsterne og der røres rund så det hele er dækket. Når det er afkølet, hældes det hele i en beholder med låg (ca 1,5 L)og trække videre i køleskab i 4 dage.

Efter 4 dage sies drikken gennem et klæde (herhjemme har vi af gode grunde utallige stofbleer pt og de er perfekte til formålet!)

drikken hældes på atamon skyllede flasker og stilles i køleskab.